2021-11-04 10:27:19• hírek • Bede Emőke

Octavian Jurma szerint decemberre 1 ezrelék alá csökkenhet Szatmár megye fertőzöttségi aránya

Octavian Jurma epidemiológus szerda esti bejegyzése szerint, amennyiben továbbra is lefelé ível a járványgörbe és a lakosság betartja a járványügyi szabályokat, Románia legtöbb megyéjében még az ünnepek előtt 3 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi ráta.

A szakember predikciója szerint Szeben megye lehet az egyetlen, ahol december 28-án még mindig 9 ezrelék feletti értéket jegyezhetnek majd, illetve Argeș, Bihar és Vâlcea megyékben is meghaladja majd a 3 ezreléket az incidencia.


„Amennyiben a jelenlegi tendencia a továbbiakban is megmarad, a megyék nagy részében már az ünnepek előtt 3 ezrelék alá csökken a fertőzöttségi arány. Felhívom ugyanakkor a figyelmüket, hogy a prognózist nagymértékben befolyásolják a bevezetett intézkedések és a lakosság ezekhez való igazodása. Ezek közül az otlakozás a legfontosabb faktor, mely az érvényben levő óvintézkedések betartása mellett meggyorsíthatja a negyedik., Delta-hullám lecsengését” – írta az epidemiológus.


Octavian Jurma figyelmeztetett továbbá arra is, hogy a magas incidencia mellett fizikai jelenléttel zajló oktatás, a járványügyi óvintézkedések be nem tartása, a korai lazítások és a politikai káosz is magas platót (konstans esetszámok) eredményezhetnek.


Az epidemiológus becslései szerint Szatmár megyében november végére 1,95 ezrelékre csökkenhet a fertőzöttségi ráta, december 28-ra pedig akár a 0,47 ezrelékes értéket is el lehet érni, amennyiben a járványügyi óvintézkedéseket a lakosság betartja. Octavian Jurma egyébként már augusztusban elővetítette, hogy Szatmár lesz az első megye, mely a negyedik hullámban elesik és vörösre vált. Prognózisa akkor igaznak bizonyult, hiszen Szatmár megye szeptember 16-tól kezdve több napon keresztül országos szinten is első volt a fertőzöttségi arány tekintetében.
 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: